Intr-un spatiu destinat fumatorilor ne confruntam in realitate cu doua aspecte: prezenta fumului de tigara si prezenta mirosului specific acestei activitati.

Daca fumul de tigara este un aspect relativ usor de rezolvat cu un sistem de ventilatie adecvat, vom vedea ca mirosul lasat de fumul de tigara este o problema speciala ce poate fi rezolvata, insa numai cu solutii specifice.

In continuare vom trata solutiile de ventilatie din prisma ambelor aspecte.

Eliminarea fumului de tigara se poate face fie prin evacuare directa, fie prin filtrare si retentie, ambele venind cu avantaje si dezavantaje, enumerate mai jos.

1. Evacuarea directa, adica evacuarea fumului de tigara lui impreuna cu cantitatea corespunzatoare de aer viciat.

Evacuarea este metoda cea mai intalnita, fiind in aparenta si cea mai usor de realizat. Calculul debitului de aer viciat evacuat se face insa diferit in functie de destinatia si arhitectura spatiului, motiv pentru care apelarea la un specialist este absolut necesara.

Evacuarea aerului viciat vine insa cu doua aspecte de care trebuie sa tineti seama:

– odata cu aerul viciat veti pierde si „caldura” (vara veti pierde aerul rece, daca incaperea este climatizata, iar iarna veti pierde, evident, aerul cald);

– nu veti putea face evacuarea aerului fara sa il „aduceti inapoi”! Cu alte cuvinte va fi necesara o cantitate cel putin egala de „aer „proaspat” sau mai bine zis „de compensare”, care sa-l inlocuiasca pe cel evacuat. Nu puteti doar sa „scoateti” fara sa si „introduceti”. Este impotriva legilor fizicii!

Aceasta cantitate de aer proaspat este necesara atat pentru asigurarea necesarului de oxigen destinat respiratiei, cat si din motive de bilant masic. Din nefericire, aceasta cantitate de aer proaspat vine si cu aspectele ei energetice, adica temperatura si umiditatea. Vara vom aduce un aport de aer proaspat cald, care va trebui racit (altfel, va influenta puternic sarcina termica a sistemului de climatizare), in timp ce iarna vom aduce de afara o cantitate de aer rece care va trebui incalzit. In ambele situatii, sarcina termica este de obicei mare si deasemenea necesita calculul unui specialist.

In ceea ce priveste mirosurile, aportul de aer proaspat va „dilua” considerabil pesistenta lor, insa nu putem vorbi de o eliminare totala a acestora.

In categoria de solutii care trateaza problema fumului de tigara prin evacuare intra in general sistemele conventionale de ventilatie, care pot fi variante simple, cu sau fara recuperare de caldura, sau mai complexe, cum sunt cele care contin centrale de tratare a aerului (CTA).

Indiferent de complexitatea sistemului de ventilatie ales, acesta va avea doua circuite: Circuitul de evacuare a aerului viciat si Circuitul de introducere de aer proaspat.

Din punct de vedere energetic, sistemele conventionale de ventilatie sunt consumatori mari, atat prin prisma unitatilor de ventilatie, cat si a accesoriilor: baterii de racire, respectiv, incalzire.

Mai multe detalii despre sistemele de ventilatie gasiti aici.

2. Filtrarea si retentia fumului de tigara

Se realizeaza prin recircularea aerului viciat si trecerea acestuia  prin sisteme profesionale de filtrare (fumul de tigara fiind de fapt o microparticula solida ce poate fi retinuta intr-un filtru). Pentru o filtrare eficienta se folosesc de obicei o suita de filtre cu tehnologii diferite precum: mecanice, electrostatice, HEPA, filtre chimice pentru oxidarea gazelor, filtre cu carbune activ, etc.

Metoda este cel putin la fel de eficienta ca si in cazul unui sistem de ventilatie conventional si vine cu niste avantaje energetice redutabile.

Nefiind necesara evacuarea aerului viciat, se pastreaza in mod implicit „caldura” spatiului ventilat, ceea ce reduce semnificativ costurile de utilizare ale unui astfel de sistem.

Dezavantajul filtrarii este insa lipsa aportului de aer proaspat. Nefiind necesara evacuarea, aparent nu mai este necesar nici aerul de compensare. In realitate insa, aportul de aer proaspat este necesar, fiind o componenta foarte importanta a calitatii aerului de respirat.

Metoda retentiei prin recirculare ne ofera insa avantajul de a putea aduce o cantitate de aer proaspat mai mica decat in cazul sistemelor conventionale de ventilatie. In mod implicit, costurile de tratare termica a acestuia vor fi si ele mult mai mici.

In categoria solutiilor profesionale de eliminare a fumului de tigara prin retentie in recirculare intra sistemele avansate dedicate precum cabinele de fumat (detalii aici), dulapurile de purificare avansata (detalii aici) si purificatoarele de aer electrostatice (detalii aici).

In ceea ce priveste mirosurile, metoda filtrarii are avantajul de a putea trata corespunzator acest aspect. In functie de complexitatea tipului de filtre utilizate, sistemele de filtrare pot fi extrem de eficiente, ca in cazul cabinelor de fumat dedicate sau a dulapurilor de purificare, sau mai putin eficiente, ca in cazul purificatoarelor de aer electrostatice.

Din punct de vedere constructiv, sistemele de filtrare sunt cele mai usor de instalat, nefiind necesare transformari constructive majore ale spatiului de ventilat.

Puteti folosi formularul de mai jos pentru a intra in contact cu un expert West Air Grup